Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Stress och styrketräning… gjort enkelt

Att träna är bra, det säger alla. Träning har dock börjat kännas snarare som ett måste för vissa, särskilt när det handlar om stressade, utmattade eller andra mentalpåverkade människor. När vi hör att vi bör träna för att minska stressen, risken finns för att vi ska känna oss ännu mer stressade.

Men varför är träning så bra? Jo, vi människorna är designade för att röra oss, det har vi gjort under hela historian, och även om våra liv de senaste åren har förändrats, så att vi kan få allt vi behöver genom att bara klicka på en knapp, så är vår DNA fortfarande där, i de gamla tiderna där vi var tvungna att ”träna” bara för att överleva. Det är därför kroppen tackar oss med ”må bra” hormoner, endorfin och serotonin, när vi tränar, vilket gör att stressen minskar på riktigt.

Andra bevisade fördelar med styrketräning:

 • Bättre tålighet för vardagens belastning
 • Starkare immunsystem
 • Starkare skelett och leder
 • Mindre risk för benskörhet
 • Ökad ämnesomsättning

Jag själv tycker att det är sååå tråkigt att träna styrka. De få gångerna jag har tränat på gymmet med vikter eller så, ville jag bara åka därifrån. När utmattningen kom, blev det absolut omöjligt, det går absolut inte längre att göra saker som inte känns roliga, att exponeras för gymmet miljö kändes dessutom obehagligt. Jag behöver en stor motivation för att resa mig upp och göra något både tids- och energikrävande, även om det är för min egen skull. Tills jag upptäckte mitt eget sätt, men det kommer jag berätta om lite senare.

Är du ingen ”soffpotatis” som jag (jag gillar ordet soffpotatis för jag tar det som ett skämt och inte som en kritik, självsnällhet framför allt), så har du massor av alternativ. Själva gymmet, men också hemma eller i naturen, med hjälp av böcker, videor, bloggar, appar, osv. mycket av det helt gratis.

Om det som står ovanpå inte riktigt känns passande just nu, oavsett varför, så har jag ett förslag till dig. Det innebär att du ska röra på dig, men lite, på en kort tid, och så effektivt som möjligt. Känns det ändå inte riktigt bra, så får du avvakta tills du mår bättre och det känns att du kan klara detta, lyssna alltid på din kropp.

Grundrörelser

Jo, det finns bara 6 på bilden, den sjunde grundrörelsen är att ”gå”.

Den träningen består av 7 grundrörelser:

 1. Knäböj
 2. Utfall
 3. Böjningar
 4. Frånskjut
 5. Drag
 6. Vridningar
 7. Gång

Varför är den träningen så effektiv kan enkelt förklaras på ett evolutivt sätt: den här ”träningen” har vi använt under människans hela historia, så vi är designade för den. Det gör att vår kropp förstärks av den, att den är extra effektiv så att den tar inte en lång tid att utföra och se resultat, att vi kan hitta motivation av att göra något som stämmer med var egen natur, och att kroppen känner sig så bra av den efteråt.

Här kommer träningen lite mer detaljerat:

Knäböj: alltså att sätta sig på huk, så djupt du kan och vill. Vad våra förfäder gjorde för att hämta maten eller lyfta tunga saker från marken.

Utfall: Alltså ett steg fram, men också bak eller sidled. Den rörelsen använde vi när vi skulle ta oss fram i svår terräng eller kasta spjut.

Böjningar: Alltså, att böja sig fram, bak och sidled. Vad våra förfäder gjorde för att lyfta saker från marken.

Frånskjut: Alltså att pressa något ifrån sig, kasta eller slå. Vilket vi tidigare gjorde när vi behövde flytta tunga objekt såsom stenar eller stockar.

Drag: Alltså att hänga eller dra något mot sig. Som vi gjorde när vi skulle dra hem bytet efter att jaga-fiska-samla mat, eller stockar för att bygga skydd.

Vridningar: Alltså att rotera kroppen. Något vi gjorde i det förflutna i kombination med andra rörelser, såsom att kasta eller springa.

Efter detta är det bara att gå, och då har du gjort det komplett och effektivt för att må bättre och mindre stressad. Men som alltid, lyssna på din kropp för om du är stressad, utmattad eller på något annat sätt hindrad, räcker det med att du ska ta på skorna, gå ut och sitta på en bänk eller hämtar posten från postlådan. Jag själv har svårt att gå ut, pga mina psykiska besvär, och då dansar jag inomhus istället.

Och nu, hur känns det? Lyckades du med den här träningen? Hur kändes det efteråt? Eller vad hittade du för hinder? Tack för att du hör av dig nere i kommentarer. Kram!

Annons

2 reaktioner till “Stress och styrketräning… gjort enkelt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: