Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Stress och konditionsträning… gjort enkelt

Ja, det har blivit mycket populärt, och det finns så många böcker, artiklar, utforskningar som helst, som berättar om hur bra konditionsträning, dvs träning som gör en andfådd, är för vår hjärnhälsa. Konditionsträning gör oss mer stresståliga, gör lättare att orka vardagen, vi får ordning på sömn- och hungerkänslor, samtidigt som den lindrar smärta och depression.

Jag har haft det svårt att komma igång med konditionsträning, måste jag erkänna. Framförallt i början av min utmattning orkade jag absolut inte gå ut, träffa andra människor, känna mig utsatt mitt i skogen, gymmet miljön, och jag var dessutom så fruktansvärt trött. Så småningom började mina symptom släppa och äntligen fick jag börja njuta av den endorfinkicken (endorfiner: hormoner som skapar eufori och smärtstillning) alla pratade om, och som gav mig glädje och minskade ryggont.

Möjligheter att utöva konditionsträning är enkla att hitta: de flesta gymmen brukar ha ett stort utbud, sedan finns det också olika idrott och team idrott, och kanske smidigaste: löpning eller snabb promenad.

Upplever du ändå att konditionsträning inte är för dig i dagsläget? Gillar du inte gymmet, eller tycker du att det är för dyrt, har din utmattning (eller någon annan psykisk ohälsa) minskat din socialförmåga eller är du för trött och att bara gå ut känns som ett stort företag? Först kan du fundera lite om det finns något, vad som helst, som känns roligt för just dig, samtidigt som det känns tryggt, och innebär lite svettning. Fördelar för din hälsa är så många att det kanske är värt att ge det ett till försök. Inget? Låt oss testa ett annat alternativ:

Fri dans!

Här skrattar jag och lyssnar ”Be yourself” av Peruquois. Andra gånger är jag frusterad eller arg och uttrycker det genom dansen.

Forskningen visar att fri dans har en stor mängd fördelar för vår psykohälsa, bl a:

  • Den minskar smärta, stress och ångest.
  • Den förbättrar minnet och rörligheten, ökar koncentrationen och inlärningsförmågan.
  • Den ökar vår livsenergi och självkänsla.
  • Den ökar vår förmåga att sätta ord på våra känslor.

Är du sugen för att dansa dig fri från stress? Kände du endorfinkicken efteråt?

PS. Lyssna alltid på din kropp, känns det stressigt att röra sig (utmattningssyndrom, PTSD bland andra, kan ge den effekten) får du vänta lite tills du blir stark nog. Det borde aldrig kännas otryggt att träna bort stressen.

Annons
%d bloggare gillar detta: