Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Stress och andning… gjort enkelt

Vi alla andas, det gör vi ca 25 000 gånger per dag, och det är det första och det sista vi gör i livet. Så viktigt det är! Att andas rätt, alltså att andas med näsan, djupt ner i magen, lugnt och rytmiskt är däremot inte så vanligt.

En bra andningsteknik minskar stress, då vi får vår hjärna tro att det inte finns någon fara (testa annars att andas snabbt med öppen mun i 15 sekunder, och låt bröstkorgen och axlarna röra sig; känns det inte stressigare efteråt?). Detta gör andningstekniken ett utmärkt verktyg för att stressa ner. Den minskar mängden stressrelaterade hormoner (kortisol, adrenalin och noradrenalin) och låter oss hamna i det parasympatiska nervsystemet, dvs det som aktiveras vid lugn, vila och trygghet.

Men förutom detta gällande stress, att andas rätt gör att:

 • Vi får mer energi, då cellerna får mer syre
 • Immunförsvaret stärkas, då näsandning garanterar ”tillagad” luft, och 75% av alla luftburna bakterier rensas bort
 • Tarmfunktion förbättras, då magandning masserar inre organ
 • Smärtan minskar, pga en bättre hållning
 • Och mycket mer, som jag inte skriver här då jag vill inte att det blir ett för långt inlägg.

Det var inte så länge sedan jag upptäckte hur bra det var med en bra andning. Tänkte alltid att det inte påverkade mig så pass mycket, och de övningarna jag gjorde kändes helt fruktlösa, och även tråkiga att utöva. Jag menar inte att de inte funkade, men att det inte kändes så och att jag slutade göra dem efter ett tag för jag såg ingen mening med det.

För det finns tusen andningsövningar man kan göra, yoga har sina egna, och man kan även kolla på nätet (exempelvis på 1177), så hittar man en stor mängd. Det finns också böcker man kan låna på biblioteket, poddcast, appar osv. Sedan är det bara att välja den som passar en bäst, så att man lyckas utöva dem under ett tag, för det handlar egentligen om en träning.

Låter det överväldigande? Det förstår jag, så blev det för mig också, tills att jag lärde mig den övningen nedan:

Andningsminuten

Det som är jättebra med den övningen är att den är mycket omfattande, alltså, man övar att näsandas, andas lugnt, ner i magen, utmana diafragman, andas rytmiskt samtidigt som man också har möjlighet att mäta hur andningen utvecklas av träning.

Som vid alla andra andningsövningar, eller alla andra träningsformer, räcker det ”tyvärr” inte med att göra den en gång, utan vi ska göra den under ett tag. Efter det kommer vårt nya andningssätt ge märkliga resultat, och vi kommer börja andas mycket bättre helt naturligt utan att behöva ett manus. Sedan kan vi också använda den tekniken vid behov, när vi känner oss stressade.

Syftet med den övningen, och därav sitt namn, är att vi ska räkna hur många gånger vi andas när vi andas som beskrivet (man kan använda dig av nedräknare i mobilen exempelvis). Vi ska försöka, med hjälp av träning, hamna under 7 gånger per minut. Kanske lyckas vi på första försöket, kanske behöver vi lite träning, men vi får alltid träna vidare för ju mindre gånger andas vi (utan att hålla andan, självklart), desto bättre.

Här kommer andningen, både som ljudfil och som text:

Det här är min nya poddcast-kanal. Du får gärna följa den för alla mina blogginlägg ska också finnas här så att du slipper läsa så mycket text. Det finns också på PocketCasts, Google Podcasts, RadioPublic samt Breaker.
 1. Sätt dig till rätta, inget i kroppen som korsar varandra.
 2. Slappna av i axlar, nacke, käke och tunga. Släpp taget.
 3. Slut läpparna mjukt och andas med näsan. Andas lugnt, tyst och djupt, långt ner i magen.
 4. Lägg en hand på bröstkorgen, om du vill, så att du känner den alldeles still.
 5. När du tror att det är alldeles fullt, andas in lite till, spänn ut gärna ut magen en aning.
 6. Slappna sen av och låt utandningen ske helt passivt, utan att kontrollera eller manipulera den.
 7. När all luft har gått ut, vänta lugnt in hjärnans önskan om nästa inandning.
 8. När hjärnan ber dig andas, andas du in igen.

Hur gick det? Tror du att du kan använda den övningen flera gånger per dag, och under ett tag, så att du andas dig avstressad och frisk? Vad fick du för svårigheter? Vad fick du för fördelar? Väntar på dig ner i kommentarer.

PS.1 Vet du redan nu att du inte kommer orka med att göra den övningen flera gånger om dagen? Börja med något ännu enklare: se till att andas med näsan så ofta du kan.

PS.2 Tycker du att detta med poddcast låter intressant, får du gärna berätta ner i kommentarer. Tack!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: