Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Stress och mindfulness… gjort enkelt

De flesta har hört talas om mindfulness, det kanske låter som någonting avslappnande men även lite mystiskt och svårt att utöva. Men vad är mindfulness egentligen?

Mindfulness betyder att vara medvetet uppmärksammad på ögonblicket. Så enkelt och så komplicerat. Ibland går vi på promenaden medan vi tänker på allt vi måste göra när vi kommer hem, eller sitter och lyssnar på en vän medan vi tänker om det problemet som uppstod på jobbet i morse. Detta gör vår hjärna trött och stressad, vi njuter dessutom inte av stunden för att vi är mycket upptagna med att tänka på vad som har hänt eller på det som eventuellt kommer hända.

Så mindfulness är en teknik för att ge vår hjärna vila, och detta går att tränas.

Forskningen visar att daglig utövning av mindfulness under korta stunder (4 minuter räcker) orsakar minskad smärta, stress, oro samt depression, samtidigt som den ökar fokus och förbättrar sömn. Det hjälper dig också att hantera livets svårigheter.

När jag för några år sedan upptäckte mindfulness, var jag fortfarande lite skeptisk. Jag var så trött och stressad att jag orkade inte med en till ny teknik. Och då testade jag en enkel mindfulnessövning som handlade om att bara lyssna på mina egna steg och/eller känna hur det känns under fötterna när jag gick på gatan. Det funkade så oerhört bra! Plötsligt fick jag släppa taget om mina tankar, då min hjärna var fokuserad på att lyssna och känna, och under den korta stunden försvann min ångest samt hjärtklappning jag ofta drabbades av. Så himla skönt!

Att hitta mindfulnessövningar är dessutom ganska lätt, det finns flera olika kurser i mindfulness i de flesta städerna. Massor av böcker finns också att köpa eller låna på biblioteket. Är tiden, pengarna eller orken ett hinder, finns det också poddcast, videor, appar, webbsidor, osv där man kan få tag i det helt gratis. Sedan är det bara att testa om det kan vara något för dig, med hänsyn till hur mycket det kan hjälpa dig att bland annat minska stressen och njuta av nuet.

Känner du som jag gjorde för några år sedan? Skeptisk, trött, orkelös att prova något nytt? Då vill du kanske fundera på att testa den övningen ovanpå (lyssna på dina egna steg) eller den jag presenterar nedan, och som jag använder mest:

Mikro-mindfulnessövning

Detta kan du använda när som helst under dagen, eller så snart du känner att du tappat kontroll av dina tankar och att det är de som styr, medan du blir mer och mer stressad.

Mindfulnessövning: stanna upp en stund och blunda (om det känns bekvämt), hör tre olika ljud omkring (prat, vinden, tystnaden), känn tre saker (fötterna på golvet, rumpan på stolen, byxorna mot benen), försök att notera en doft. Till slut ta ett djupt och avslappnande andetag och öppna ögonen när du är redo på det.

Den övningen ger dig återhämtning i kroppen, då du släpper taget om dina oroande tankar en stund, samtidigt som du får ditt fokus tillbaka. Den aktiverar också det parasympatiska nervsystemet (den delen av vårt nervsystemet som signalerar kroppsligt och sinnligt lugn), vilket sänker din stressnivå.

År du sugen på att testa den här korta versionen av mindfulnessövning och börja njuta av alla fördelar? Hur kändes det efteråt?

Annons

5 reaktioner till “Stress och mindfulness… gjort enkelt

  1. Såååå himla bra att få veta hur enkelt det är. Alltså då menar jag att det inte behöver vara mer än den övningen du beskrev. Tack!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: