Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Stress och kroppshållning

Det kan man se överallt, hur många av oss står, sitter eller går med framåtroterade axlar och gamnacke i bland? Framför datorn, med mobilen, på stormarknaden, på gatan när vi har bråttom eller när vi fryser. Konsekvenserna av detta kan vi alla förstå: ont i nacken, i axlarna, i ryggen, i käken, huvudvärk osv

Men inte så många vet att en dålig hållning även orsakar stress. Detta händer för att en sådan framåtroterad position meddelar vår hjärna om att vi är rädda och oroliga inför en farlig situation. Och då utsöndras våra stresshormoner (adrenalin).

Att hålla en god hållning meddelar vår hjärna just det motsatta, alltså att det är lugnt och tryggt, och då minskar stressen, våra lyckohormoner utsöndras, andningen och cirkulationen förbättras, och belastningar förminskas.

En bättre hållning kan man öva sig på många olika sätt genom att utöva särskilda träningsövningar, yoga, pilates, balett, osv samt Somatisk rörelsepraktik som har enligt forskning gett positiva resultat på hälsan genom god hållning och kontrollerad rörelse, såsom Alexanderteknik eller Feldenkraismetoden.

Själv använder jag mig av en extra enkel variant, vilken ni som tycker att de som står ovanpå inte passar er just nu, får jättegärna testa, om ni vill.

”Fingrar på hakan”

Sätt två fingrar på din haka, flytta då huvudet baklänges så långt det går (utan att det ska göra ont) under ca 30 sekunder, medan fingrarna stannar kvar. Släpp nu nacken och se hur ditt huvud ställer sig nu, längre bort ifrån dina fingrar, helt naturligt.

Detta händer pga vårt huvud ofta står lite framställt, vilket resulterar i ökad stress. Men detta är en vana som går att tränas bort på ett så enkelt och snabbt sätt, när som helst, var som helst.

Själv då? Är du sugen på att träna bort din stress genom att ”bara” förbättra hållningen? Hur kändes det?

Annons

2 reaktioner till “Stress och kroppshållning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: