Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Stress och sömn… gjort enkelt

Man kan inte leva utan att sova, även de som påstår att de inte sover något, egentligen sover i minst 4 timmar, för annars dör man.

När det gäller stress, är sömnen en av de första indikatorerna på att vi har länge hamnat i det sympatiska nervsystemet (oro, rädsla, hot) och att vår primitiva hjärna är rädd för den vargen som finns under sängen. Det finns egentligen ingen varg, men vår hjärna tolkar stressen på samma sätt som att det fanns.

Sömnen är också en viktig del av vår återhämtning, vilket vi behöver mycket av precis när vi är stressade. Alltså, sömnbrist är en stressor.

Så då blir det en slags ekorrhjul där vi kan inte sova för att vi är stressade, samtidigt som vi blir ännu mer stressade då vi får inte sova. Frågan är: hur går man ur det?

Det går, men först behöver vi förstå vad som är nödvändigt för att få sova:

  1. Du kan bara sova om du känner dig trygg, alltså när du hamnar i det parasympatiska nervsystemet. Aktiviteter som mindfulness och andningsövningar hjälper till. Kram och massage gör också en del, då det ger oxytocin. Också tillskott som magnesium (inte citrat) och glycin funkar här då de är avslappnande. Läs mer under etiketten oxytocin och parasympatiska stressystemet.
  2. Du kan bara sova om du är trött av trötthet, inte av stressutmattning. Aktiviteter som att gå ut i dagtid, rörelse eller träning, samt kreativitet och skratt är bästa verktyg.
  3. Du behöver melatonin. Melatonin byggs av serotonin, som i sin tur är en belöningshormon som frisätts när vår hjärna tycker att vi lever rätt. Aktiviteter som träning, yoga, mindfulness, stresshantering i övrigt ger serotonin (läs mer under etiketten serotonin och stresshantering). Serotonin byggs också av mat som fågel, grönsaker eller nötter.

Även om man förstår teorin, kan det ibland vara så att man inte orkar utföra det i praktiken. Man är bara för trött, stressad eller har andra psykiska besvär som förhindrar en av att utföra de nödvändiga aktiviteterna. Och jag vet mycket om det, därför skriver jag nedan:

Mina egna akutsömntips

  1. Mjuka röster gör mig trygg, en lugn poddcast eller en komedi serie som jag har sett 1000 gånger och som går att ”titta på” med slutna ögon (Vänner?) funkar perfekt. Tyngdtäcket som jag skaffade mig för några månader sedan, efter mycket skepticism, kan jag inte idag sova utan, en sådan ”kram” lugnar mig direkt. Ett extra täcke kan säkert ge samma resultat.
  2. Trött av trötthet blir jag direkt om jag sitter under solen och stannar en stund. Har jag inget energi den dagen för att utföra andra nyttiga aktiviteter, får det räcka med det. Dagsljuslampa innan kl. 11 på fm kan vara ett alternativ i mörka dagar.
  3. Att få belöning i form av serotonin när man ligger i sängen utan att kunna sova kan bli svårt. Om inget annat stresshanteringsverktyg verkar funka, så ger jag mig en kram för att jag har ändå försökt, precis som jag hade gjort med en vän. Jag belönar mig själv. Och visst, behöver jag äta något för att bli lugnare, så får jag göra det utan dåligt samvete.
  4. Slutligen, behöver jag att rummet ska vara svalt och mörkt (sovmask är ett måste).

Funkar något av detta för dig? Kom gärna och kommentera. Annars, godnatt och sov gott…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: