Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Stress och läsning. Läs dig lugn

Tycker du om att läsa? Det är ju inte alls konstigt. Att läsa är roligt, så länge man läser vad man gillar, njuter av läsningen, och inte upplever det som ett måste.

Forskning finns om att det inte bara är roligt utan också stresslindrande. Att läsa i 6 minuter varje dag räcker för att sänka stressnivå med omkring 68%.

Det finns även en terapiform, som kallas för biblioterapi (användning av litteratur för att främja människors mentala hälsa) som bland annat används vid panikångest, missbruk, och olika stressrelaterade sjukdomar och symptom.

Jag själv har läst jättemycket under mitt liv, det blev ett avslappnandemedel, det gav mig möjlighet att skapa min egen fantasivärld och blev ett sätt att belöna mig själv. Men med långvarig stress och utmattningssyndrom kom alla koncentrationssvårigheter och det blev jättejobbigt att läsa. Hittade inte tid för att läsa, då det krävde så mycket energi, så mina böcker bara stod i bokhyllan…

Att läsa kan vara en av de enklaste stresshanteringsverktygen som finns. Biblioteken i Sverige ger möjlighet att läsa en stor mängd böcker, beställa den du vill, och ha den direkt i din mobil eller surfplatta om du inte har ett bibliotek i närheten.

Men kanske har du samma problem som jag har. Vill läsa men orkar inte? Eller känner du att du inte hinner? Jag skulle föreslå dig att testa ljudböcker. De finns också att låna gratis på biblioteket och man behöver bara ladda ner appen Overdrive och börja bläddra. (Känns det svårt? Hör av dig nere i kommentarer, så berättar jag detaljerat.)

Har du som jag en tillfällig läsnedsättning på grund av exempelvis utmattningssyndrom? Då finns det också ett alternativ som heter ”talböcker”, och då är det bara att prata med din bibliotekarie som ska fixa din tillgång till ett stort talbokbibliotek för att du ska få lyssna på talböcker genom appen Legimus. (Återigen, hör av dig i kommentarer om det känns lite krångligt).

Nu kom jag på att det kanske känns jobbigt för dig att även läsa mina blogginlägg, att bokstäverna bara hoppar och att det känns stressigt bara att läsa om stresshantering. Därför ska jag börja göra inlägg till poddcast. Mer info kommer nästa vecka!

Annons

2 reaktioner till “Stress och läsning. Läs dig lugn

  1. Podd? Jaaa 🙏
    Och så bra med detta inlägg! Att veta att ”vara lat” och läsa bok faktiskt är stress lindrande.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: